Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Humanlinks – προσφέροντας στον Άνθρωπο

Η εμπειρία μου ως ψυχολόγος ξεκίνησε σε ψυχιατρικούς ξενώνες, ξενώνες που έχουν στόχο την επανένταξη. Παρόλ’ αυτά διαπίστωνα πως η επανένταξη δεν επιτελούταν με μεγάλη επιτυχία παρόλο τη προσπάθεια, τη βούληση και τη θέληση των εργαζομένων. Συνειδητοποιούσα με το καιρό ότι πιθανό αυτό δεν επαρκούσε, μιας και έλειπε η βούληση των άμεσα ενδιαφερόμενων. Οι “ένοικοι”- όπως ονομάζονται όσοι διαμένουν σε τέτοιες δομές- αλλά και οι οικογένειες τους, κατά μεγάλη πλειοψηφία, είχαν παραιτηθεί απ’ την ελπίδα της υγείας, της επιστροφής, της “κανονικότητας”. Μετά από πολλές, επαναλαμβανόμενες ματαιώσεις, από δυσκολίες και απογοητεύσεις, που πολλά απ’ αυτά είναι αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της νόσου, οι άνθρωποι αυτοί, σαν να είχαν δεχτεί την ασυλική τους μοίρα. Τίποτα καλύτερο δεν έμενε να ελπίζουν παρά ίσως τη μεταφορά τους, σ’ ένα προστατευόμενο διαμέρισμα ή έναν καλύτερο ξενώνα. Ελάχιστες οι περιπτώσεις ανθρώπων που ονειρεύονταν να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους και να ζήσουν μια ζωή με ικανοποίηση.

Προσωπικά, πάντα με συγκινούσαν και ένιωθα βαθιά αγάπη για τους ανθρώπους και κυρίως εκείνους που η μόνη λύση επιβίωσής τους, ήταν η καταφυγή στην ψύχωση. Αυτή μου η θετική στάση, μάλλον με βοηθούσε και στο να συνδέομαι και να καταφέρνω να δημιουργώ δεσμό μαζί τους. Τους αγαπούσα και πάντα ήλπιζα και πίστευα σ’ αυτούς. Διάβαζα με πάθος και ενημερωνόμουν για όποια νέα μέθοδο εφαρμοζόταν με επιτυχία. Έβρισκα εξαιρετικό τον “Ανοιχτό Διάλογο” που χρησιμοποιείται στην Λαπωνία. Πίστευα πως κανείς δεν είναι χαμένος και πως όλοι, ανεξαρτήτως του τι έχουμε βιώσει και το τρόπο που ο ψυχισμός μας λειτουργεί, έχουμε τη δυνατότητα να ζήσουμε με ικανοποίηση. Όλοι το αξίζουμε, ίσως για κάποιους, ακόμα, να μην έχει βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αλλά κάποια στιγμή θα το ανακαλύψουμε.

Τα χρόνια πέρασαν και σε μια μετεκπαίδευση γνώρισα τον Γιώργο και τους  Humanlinks. Η χαρά και η ανακούφιση μου ήταν μεγάλη. Αυτό που αναζητούσα εκεί έξω και μακριά, τελικά υπήρχε δίπλα μου, στην πόλη μου.
Μια μέθοδος, μια στάση, ένας τρόπος να εργάζεται κανείς με ανθρώπους τους οποίους εμπεριέχει ανεξαρτήτως συμπτωμάτων. Μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι κατάφεραν ν’ αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, παρά το τραυματικό παρελθόν, παρά τα αδυσώπητα συμπτώματα, παρά τις δυσκολίες. Ανέλαβαν τον εαυτό και τη ζωή τους, δύσκολα, εύκολα, με πισωγυρίσματα, με φόβο, με χαρά, μ’ αμφιβολίες, δεν έχει σημασία. Όλα είναι δεκτά, όλα είναι στη ζωή. Σημασία έχει ότι τα κατάφεραν. Ένα ζωντανό κύτταρο που κινητοποιεί, υποστηρίζει, ενδυναμώνει και βρίσκει το κίνητρο να συνεχίζει προς την πραγμάτωση των επιθυμιών, των στόχων, των ονείρων του.

Humanlinks, σύνδεσμοι ανθρώπων με και για ανθρώπους. Ανθρώπους δυσκολεμένους, πονεμένους, τραυματισμένους αλλά και γενναίους, μ’ ελπίδα, όνειρα και όραμα.

Πολλοί άνθρωποι όταν τους συμβαίνει μια αναποδιά, μια αρρώστια, ανεργία, ένας θάνατος, απομονώνονται, κρύβονται, αποφεύγουν, αρνούνται κι έχουμε όλοι μας αυτό το δικαίωμα. Όμως είναι όμορφο και παρηγορητικό να ξέρεις πως όταν το θελήσεις, όταν βρεις το κουράγιο, υπάρχει για σένα μια αγκαλιά, υπάρχει για σένα ένα ήσυχο μέρος, όπου θ’ ακουστείς ακόμα και αν δεν μιλήσεις, όπου θα σε δεχτούν ακόμα κι αν δε το ζητήσεις, όπου θα βοηθηθείς ακόμα και αν δεν το πιστεύεις. 

Αυτή η αγκαλιά είναι οι Humanlinks, στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω τα τελευταία δύο χρόνια, ως εθελόντρια στην διοργάνωση των Φεστιβάλ που υλοποιεί, με σκοπό την ενημέρωση, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση για την Ψυχική Υγεία αλλά και την αποστιγματοποίηση της ψυχικής νόσου.  Συμμετέχω λοιπόν στο άνοιγμα και στην ευρύτερη παρουσίαση αυτής της αγκαλιάς στην κοινότητα, στους διαφορετικούς και καλούς “άλλους”.

 Η αξία των Φεστιβάλ είναι μεγάλη και αυτό γιατί αποτελούν πρότυπα καινοτομίας, δημιουργώντας ένα προηγούμενο και γράφοντας μια διαφορετική ιστορία για τους ψυχικά πάσχοντες και την ψυχιατρική. Αυτό συμβαίνει καθώς, για πρώτη φορά στη χώρα, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους μεγάλης αναγνωρισιμότητας και υψηλού κύρους, στο κέντρο, στη καρδιά της πόλης, βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν οι Humanlinks, άνθρωποι με ψυχιατρική εμπειρία, δίπλα σε ακαδημαϊκούς, επιστήμονες και ερευνητές. Στάθηκαν ισάξια και ισότιμα όπως όντως είναι, έχοντας τον πρώτο λόγο στην οργάνωση αλλά και στα πάνελ, δίνοντας έτσι μήνυμα ελπίδας, ισότητας, δύναμης αλλά και προσφέροντας έναν τρόπο, μια μέθοδο η οποία δεν εμπεριέχει εξαναγκασμό και εξευτελισμό, η οποία δεν μικραίνει, αντιθέτως βοηθά να μεγαλώσει και να υψωθεί κανείς, δεν περιθωριοποιεί αλλά βοηθά στην ελεύθερη έκφραση ολόκληρης της προσωπικότητας και τέλος συντελεί όχι στην επιβίωση αλλά στην ζωή!

Γράφοντας αυτό το κείμενο ο σκοπός μου είναι διττός. Απ’ τη μια να αναγνωρίσω στους  Humanlinks όλα όσα εκπροσωπούν για μένα, τα οποία είναι: δύναμη, δυνατότητες, ελπίδα, λύση. Όπως και να τους ευχαριστήσω για όσα έζησα και έμαθα αυτά τα δύο χρόνια μαζί τους. Επιπλέον, θα ήθελα να πω σε εκείνους που πονάνε, υποφέρουν, δυσκολεύονται, αγωνιούν, ότι υπάρχει λύση. Δεν είναι μόνοι, ας κρατήσουν την ελπίδα τους και τη βεβαιότητα ότι οι  Humanlinks, αν εκείνοι το θελήσουν, θα σταθούν δίπλα τους.

psychologos athina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου