Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Πότε και γιατί να πάω σε ψυχολόγο

αθηνα ψυχολόγος
Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν θέματα ψυχικής υγείας μιλώντας γι’ αυτά σε φίλους, συγγενείς, σε πνευματικούς, ή καταφεύγουν σε προσευχή, διαλογισμό, κάνοντας διάφορες αλλαγές στη διατροφή ή τις καθημερινές συνήθειες, κάνοντας ψώνια, ταξίδια, έχοντας έντονη σωματική άσκηση ή ασχολούνται με την τέχνη.

Όλα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα, βοηθητικά και απαραίτητα για μια ζωή με ισορροπία και ευεξία. Υπάρχουν φορές όμως που οι δυσκολίες παραμένουν, αυτό δε σημαίνει ότι κάνουμε κάτι από τα παραπάνω με λάθος τρόπο ή ότι δεν είναι ικανά να μας βοηθήσουν, αλλά μάλλον δεν αρκούν ή χρειάζεται μια πιο εξειδικευμένη παρέμβαση και αυτή μπορεί να γίνει μόνο από ειδικούς ψυχικής υγείας.

Ας αναλογιστούμε την στάση μας απέναντι στην σωματική υγεία, όταν ένα κρύωμα μας ταλαιπωρεί για αρκετό διάστημα παρά τα ζεστά ροφήματα και την καλή μας διατροφή, τελικά θα απευθυνθούμε σ’ έναν παθολόγο. Αντίστοιχα, όταν δεν νιώθουμε καλά, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, μας πιάνουν κρίσεις πανικού, απευθυνόμαστε στον ψυχολόγο.

Δυστυχώς στη χώρα μας η στάση απέναντι στην ψυχική υγεία είναι τέτοια που άνθρωποι υποφέρουν για χρόνια χωρίς να ζητούν και να λαμβάνουν την κατάλληλη βοήθεια και φροντίδα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν, είτε φοβούνται, είτε εμποδίζονται από τους οικείους τους. Παρατηρώντας όμως τους ανθρώπους ολοένα και πιο ζορισμένους, στα όρια της λειτουργικότητας, χωρίς όρεξη για ζωή, εγκλωβισμένους σε δυσλειτουργικές σχέσεις, οφείλουμε αυτό να το αλλάξουμε. Δεν είναι περίεργο, κακό, ντροπή ν’ απευθυνόμαστε σε ψυχολόγο, αντίθετα είναι ένδειξη δύναμης και θέλησης για υγεία και ισορροπία.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούμε να απευθυνθούμε σε ψυχολόγο είναι ποικίλοι, είναι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, είναι το αίσθημα ασφυξίας, το άγχος που νιώθουμε ότι εμποδίζει την ικανότητα μας και μας περιορίζει, οι φοβίες που μας καθορίζουν και μας περιορίζουν. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας είναι εκπαιδευμένοι να διευκολύνουν τους ανθρώπους που βιώνουν πένθος και  θλίψη,  δυσκολίες που αφορούν τον ύπνο και την διαχείριση των συναισθημάτων. Συνήθως όσα βιώνουμε αποτελούν εκφάνσεις της ανθρώπινης ύπαρξης μας και γι' αυτό δεν χρειάζεται να έχουμε ενοχές ή ντροπή για όσα μας συμβαίνουν. Ίσως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία που μας οδήγησε σε κάποια δυσφορία ή συναισθηματική δυσκολία αλλά μπορούμε να την διερευνησουμε μαζί με τον κατάλληλο για εμάς ειδικό.

Η πρόληψη και η φροντίδα της ψυχικής μας υγείας και ισορροπίας είναι στα χέρια μας! Μπορούμε να είμαστε υγιείς, ελεύθεροι και δυνατοί!

αθηνα ψυχολόγος






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου